Natuurlijk ben ik het waard … daar twijfel ik niet aan. Natuurlijk gaat het mij de komende 30 jaar elke Vaderdag achtervolgen zoals ik mijn vader elk jaar heb achtervolgd. Ik werd dan een paar dagen voor Vaderdag op mijn fietsje de tuin uit gestuurd, naar de drogisterij, om een flesje Fresh Up after shave te halen. Net als ik de poort uit was, riep mijn moeder me nog na:”Vergeet niet dat je met depper moet hebben.”Vreeslijk, die depper op dat frisgroene flesje, een stukje linnen over de opening gespannen. Lichtgrijs van kleur … nieuw althans. Na enig gebruik veranderde het in een grauw foezelig lapje.

Meermalen heb ik met de rolleruitvoering  in de handen gestaan. Deppen … of rollen. Ik liep dan een rondje door de drogisterij, soms twee. Probeerde te overzien wat de consequenties zouden zijn. Net boven de schappen uit bleven de ogen van de drogisterij mij volgen, argwanend ten opzichte van alles wat zonder een moeder haar winkel binnen kwam. Alsof ik de hele winkel in een selfmade Burdabroek (met maar één kontzak) zou kunnen laten verdwijnen. Natuurlijk sta je wat langer voor het schap met tampons en condooms. Als jongen uit klas 5 is een drogisterij leerzamer dan een week les van meester Thijssen. Sinds enige tijd mocht ik ook niet meer met mijn drie jaar oudere zus samen onder de douche. Waarom dat was werd niet verteld. Zij ging net naar de MAVO en ik kon alleen maar raden wat zich daar allemaal afspeelde. Je luisterde dan bij haar slaapkamerdeur om iets op te kunnen vangen, ze was mijn verkenning vooruit en voedde gestaag mijn nieuwsgierigheid.

Het is er nooit van gekomen … die roller. Heiligschennis zou het zijn geweest volgens mijn moeder. Daarbij: vrouwen tegenspreken is één ding … maar haal eens de verkeerde boodschappen! Op Vaderdag werd dan uiteindelijk het pakje “met onbekende inhoud” aan vader gegeven. Op bed, zoals dat hoort. “Nou dat is toevallig, mijn flesje is bijna leeg”. Ik meldde dan dat er ook eentje is met “roller”. Mijn moeder antwoordde dan voor mijn vader.

Voor de komende 30 jaar L’Oreal Men Expert Hydra Energetic op Vaderdag. Ik kan er mee leven. Klinkt in ieder geval beter dan Fresh Up after shave met depper. Ik hoop alleen wel dat mijn zoon, als hij op weg wordt gestuurd naar de drogisterij voor Vaderdag, kiest voor de roller.