Kijk, Twitter is leuk, handig, en snel. Vooral snel! Een twitterbericht heeft ongeveer een geldigheidsduur van 5 minuten … en daarna? … daarna is het oud nieuws of overspoeld door 20 nieuwe tweets. De kans dat je iets nieuws in te brengen hebt is nihil. Jouw gedachte is al 30 keer gedacht, jouw gevatheid al zwaar overtroffen. OK, er is dus een zure appel. Je moet door deze teleurstelling heen om tot de essentie van Twitter te komen. Daarna blijkt het handig, leuk, informatie, inspirerend, vormend en alles te zijn wat je maar wilt.
Er zijn echter ook mensen die niet of weinig zinvols te melden hebben. Tweeten om het tweeten.Ik hoor daar af en toe ook bij. Geef ik toe. Zodra Twitter even mijn uitlaatklep wordt … verdwijnt de nuance en is het 140 karakters blaten. Heerlijk. Mocht een ‘follower’ hier genoeg van hebben kan met 1 druk op de knop mijn gezeur aan de kant worden gezet, ‘unfollow’. Het ‘unfollowen’ is alleen niet altijd een kwestie van 1 druk op de knop. Zoals bij elk ‘sociaal netwerk’ blijkt het soms lastig je te ontdoen van bevriende volgers. Voorbeeld. Je buurman heeft jou gevraagd hem te volgen. Ai, aardige man hoor … maar daar houdt het dan ook mee op. Voor de goede lieve vrede, en om niet te verzanden in perikelen over de door de schutting groeiende klimop, volg je hem. Na verloop van tijd -wat uiteraard al te voorzien was- ben je zijn tweets over voetbaluitslagen, bier en verre van humoristische Youtube-filmpjes zat.
Twitter zou Twitter niet zijn als de oplossing nog niet zou zijn getweet. Eén van mijn volgers kwam met een ogenschijnlijk goed idee. Introduceer de Bore-Score. Door middel van de Bore-Score kun je aangeven of iemand op de nominatie staat om geunfollowd te worden. In geval van je buurman creëer je een ingang om bij het eerstvolgende ‘over-de-schutting-gesprek’ zijn tweetgedrag te bespreken.
Hoopvol plaatst u de Bore-Score in de richting van uw buurman en wacht af. Bij het eerste volgende contact over de schutting, tipt u het onderwerp Twitter aan. ‘Jaha, kijk maar uit, voor je het weet unfollow ik je, buurman.’ U sluit af met een glimlach.
Alleen, er gebeurt niets… uw buurman houdt er niet mee op. U bent namelijk niet zijn enige volger. De overbuurman is namelijk dolenthousiast over de toegeworpen platte info van uw buurman.
De druk wordt nog wat opgevoerd. De tweede Bore-Score volgt. Het opnieuw voeren van het ‘over-de-schutting-gesprek’ wordt een ijzige aangelegenheid. Over Twitter durft u niet meer te beginnen. De tweede Bore-Score heeft het effect van wat de derde Bore-Score zou moeten bewerkstelligen al overtroffen. Bij het wegdraaien van de schutting roept de buurman iets over de klimop.
De volgende dag op uw werk vraagt u zich af wat te doen: toch blijven volgen of de derde Bore-Score plaatsen. U realiseert zich dat de schade al is aangericht en plaats de laatste. Twitter laat een popup-scherm zien; ‘Auto-unfolow buurman’.
Vlak voor de lunchpauze belt uw vrouw : ‘De buurvrouw stond voor de deur en zei dat jij haar man niet meer volgt, klopt dat?’ Ja, dat klopt … maar … ja schat, ik kan hem ook gewoon weer ‘volgen’ … en … inderdaad, morgen zal ik de klimop snoeien.