Alles is nu ‘IEUW’. Van broertje tot het net iets te bruin gebakken velletje van de kip. Van een vlugge kus op tv tot het resultaat van mijn bezoek aan de kapper. En niet te vergeten, papa’s muzieksmaak. ‘IEUW’ is het nieuwe ‘GETVERRR’, ‘ECH NIE’ en ‘Ja doeii!’. Aangevuld met ‘Lekker is dat!’ vormt het de stormram die de weg naar de puberteit forceert.

Gelukkig heb ik mij op die aanstormende periode goed voorbereid. Met afgelopen weekend de ultieme test. Ik heb mij 4 uur lang laten opsluiten met 27.000 gillende meiden. Pubers … allen strak geoutilleerd. Voor Justin. Voor wie anders zouden zij zich de longen uit het lijf schreeuwen in een Cost:Bart skinny jeans en een Supertrash tanktopje.

Ik mocht mee. Dat stond vast. Maud had mij uitgekozen om haar te begeleiden naar het concert van Justin Bieber. De enfant terrible van de huidige popscene. Gedreven door een uitermate slim management. Alles wordt in het werk gezet om van Bieber de nieuwe Michael Jackson te maken. Continu worden er gelinkt naar de ‘King of Pop’. De wachtmuziek voordat het concert begon, de pasjes, de zijwaartse blik, de gouden handschoentjes, de hand die, ditmaal net naast het kruis grijpt, you name it. Alles verwijst er naar … en dat is allerminst vervelend.

Hier staat een popster in de dop. Een entertainer die op het punt staat zich te ontworstelen van al het gegil. En zo hoort het. Met enige arrogantie neemt hij afstand van al het rumoer van de laatste tijd, en blijft hij voor alle fans natuurlijk altijd zichzelf. En ik  … ik heb een top avond!

Naast mij zit een jongen, ik schat hem hooguit 15 jaar. Uitgesproken homo, of ‘gay’ zoals hij het waarschijnlijk liever heeft. Alle superlatieven die zijn mond verlaten zijn in het Engels aan Justin gericht. Bij elke gilgolf van de 27.000 word door hem aangevochten door een herhaald ‘O my God’.  De concurrentie te lijf met een overdosis girl power. Heerlijk!

Voor ons zitten twee moeders met hun dochters. Zo te zien is dit hun uitlaatklep na het falen bij de laatste voorselectie voor het tv-programma Obese. Gelukkig kunnen ze de gemiste afleveringen, heel toepasselijk, terugkijken op RTL XL. Eén van de meiden staat te godganse avond in haar ‘Bieber heart pose’. De andere gehuld in een knalroze shirt en met haar armen vol glow-in-the-dark armbandjes. Aangevuld met een baseballpet met de tekst ‘Swaggy’ maakte het geheel feestelijk af. Ik hoef u verder geen beeld te schetsen van het moment dat deze belieber, geflankeerd door twee de moeders met de handen over de oren, al gillend en stampvoetend haar massa in beweging bracht om Justin te verwelkomen.

Tussen al dat expressieve geweld zit Maud, zich amper realiserend dat haar vader naast haar zit. Haar ogen wijken geen moment van het podium. Af en toe word haar silhouet verlicht op de maat van de muziek. Dan zie ik hoe ze vol verbazing en bewondering kijkt naar alles wat voor haar nieuw is. Even lijkt dan de puberteit weer ver weg. Geen ‘IEUW’ of  ‘GETVERRR’, niets van dat alles en mag ik nog even genieten van dat ‘kleine’ meisje. Prachtig!

Hoe anders zal dat over drie à vier jaar zijn. Dan zet ik haar waarschijnlijk af voor het Gelredome en word ik gesommeerd om haar op tijd weer op te pikken. En dat is prima. In de tussentijd zal ik dan terugdenken aan 13 april 2013. Want het was een mooie avond, … en heb genoten van 27.000 gilgekke tieners. Maar het meest van mijn dochter, die haar vader mee nam naar haar Justin Bieber.