Met Patricia Paay is gisteren de teloorgang van “De Wereld Draait Door” voor mij ingezet. Alhoewel Theo Maassen en Patricia Paay het strijdtoneel bepaalde, was het totale beeld bijzonder triest. De botte intellectueel tegenover het afkalvende domme blondje Paay, een incapabele gespreksleider Van Nieuwkerk en een doof sensatiebelust publiek.

Mathijs van Nieuwkerk liet grote steken vallen tijdens het gesprek. Ik vermoed dat hij voorafgaand aan de uitzending de Playboy van de maand december al had doorgenomen, zich, net als 25 jaar geleden, weer puber waande. Nee, met een overmaat aan testosteron is het slecht leiding geven.

Twee dagen voor deze uitzending bracht Halina Reijn Mathijs al aan het wankelen. Concrete vragen aan het adres van Van Nieuwkerk over de beleving van porno sloegen hem uit het veld. Hij kraakt, worstelt en komt waarschijnlijk niet meer boven.

Ik zag gisteren iemand afbrokkelen, afwezig en “not in controle”. In gesprek met Nalden dito. Geen gewiekste vragen meer, slechts verbazing. Mathijs is op.

Het wordt tijd voor een nieuwe host. Paay wil nog een talkshow, vraag haar voor het volgende seizoen. Ze zal waarschijnlijk antwoorden: “Ik dacht, waarom niet?!”