Merkloos bier

Vraag mij niet waarom ik ben teruggegaan. Het is nou niet dat onze Super de Boer het toonbeeld was van een ‘buurtsuper’. Maar ik wilde het met eigen ogen zien. Nog even in de kist kijken, om te zien of het boek inderdaad gesloten kon worden. Op de pui prijkt een flyer die duidelijk maakt dat de Super de Boer onze wijk heeft verlaten: “Uiterlijk om 17.00 uur op 26 februari gesloten”. Uiterlijk … het had wat mij betreft 3 jaar eerder gemogen.

In de mist, en het met een enkele lantarenpaal verlicht pand, beantwoordt volledig aan mijn gevoel; een mistroostige aanblik van vergane glorie … overigens zonder ‘glorie’. De buurtsuper van de vergeten boodschap, de buurtsuper van anoniem Zutphen. Maar vooral de buurtsuper van merkloos bier is niet meer.

Met het sluiten van de deuren is er een eind gekomen aan het eindeloos misgrijpen, de verrotte kropsla en behaarde kassières. Vooral zij waren mij een doorn in het oog. Onze buurtsuper had een eigen definitie van kassière: zij die zich chagrijnig verschanst achter de kassa óf service-level-nul-trutje. Maar dat was voor een deel ook wel te verklaren.

’s Avonds, vlak voor sluitingstijd, werd duidelijk wat het bestaansrecht was van de winkel. In de rij voor de kassa, met mijn vergeten boodschap, werd ik doorgaans omringd door een paar alcoholkegels. Het laat zich raden wat er voor en achter mijn beurtbalkje stond. Zelf zette ik beide beurtbalkjes op de band om een duidelijke scheiding te maken tussen mijn pak suiker en de twee kegels. Als met het laatste kleingeld het bier en de kipsaté werd betaald, richtte de kassière zich bijna gehaast tot mij. Ja schat het is zwaar, maar waar haal je tegenwoordig nog een sociaal-pedagoog vandaan die achter de kassa wil gaan zitten.

De hoop was gevestigd op de komst van de Jumbo. Misschien zou Jumbo het louche karakter van de buurtsuper weer op kunnen vijzelen. Maar helaas, ook Jumbo is het opgevallen dat de omzet ter plekke grotendeels toe te schrijven was aan de verkoop van merkloos bier alleen. Het is nu aan de COOP, die en passant het voltallige personeel heeft overgenomen. Tot zover de coöperatieve supermarkt, waar ik de baas ben. Duhh!

In de folder van de COOP staat deze week op de voorpagina een krat Amstel bier … in de aanbieding. Wat mij betreft smaakt dat nu al merkloos.