Gezien de “header” van deze blog kunt u zich wellicht voorstellen dat ik geen regelmatige bezoeker ben van de kapper. Maar misschien is dat mijn eigen associatie  … In elk geval … Kopstukken met haar zijn voor mij doorgaans mensen met een uitgesproken kapsel. Ik denk dan aan een Mathijs van Nieuwkerk, Geert Wilders, Jan Peter Balkenende, Herman Brusselmans, Jack Spijkerman, Herman den Blijker, Marco Rijkeboer, Jack van Gelder, Joost Zwagerman, Arnon Grunberg, Jan Vayne, Dick Advokaat, Gerard Joling, Pierre Kartner, Nick Schilder, Mart Smeets, Jan Kees de Jager, Rob Trip,  Bert van Marwijk, René Schuman en last but not least … Jeroen Pauw.
Kijk, u zult wellicht denken dat dit een willekeurige lijst is … en dat is ook zo. Het frappante is alleen dat welke lijst van mannen je ook samenstelt, zij allen gekenmerkt worden door hun haardracht.  Dat is bij mij niet anders. Ik ben mij daarvan bewust en zal niet ontkennen dat op dit vlak er enige mate van ijdelheid te bespeuren valt.

Het dualistische karakter van mijn haar zorgt alleen voor wat verwarring. Enerzijds vraagt de nonchalante haardos juist om onverschilligheid. Anderzijds wordt de chaos op mijn hoofd elke ochtend minutieus gearrangeerd. Daarnaast baart het op deze leeftijd zichtbaar dunner worden van de kruin mij zorgen. Ik ben nu 43 jaar en vraag mij af wat er over 7 jaar nog resteert. Mijn haar is de laatste tijd ook zo futloos. Het hangt er een beetje links en rechts naast, de krul, die mij zo kenmerkt, lijkt neergeslagen. Als vrouw vraag je dan een vriendin of struin je wat forums af. Voor hen lijkt een onmetelijke hoeveelheid informatie beschikbaar. Wij mannen … wij hebben net met een charmeoffensief de erectiestoornis uit de taboesfeer weten te halen, maar ongegeneerd haarverzorgingsproducten bespreken is nog ver weg.

Afgelopen zaterdag ben ik weer eens een kapperszaak binnen gelopen. Zonder 1 opmerking over mijn dunner wordende kruin startte ze met het knippen. Met de nodige souplesse werd mijn haar gerestyled. De slotvraag van elke kapper volgde tot slot: “Mag ik er wat gel in doen?” Natuurlijk mag dat. Echter het modelleren van mijn kapsel centreerde zich voornamelijk rond mijn afwezige haar. Het wordt dus erger, moeilijker te bedekken. Dit moment was de bevestiging dat de gloriedagen van mijn haar achter mij liggen. Ik zat enigszins verslagen in kappersstoel. Mijn gedachten vlogen terug in de tijd. Mijn eerste vriendinnetje.

Het zal rond 1987 geweest zijn. We hadden op dat moment zo’n 3 jaar verkering. Haar ouders waren naar  “zang”. We hadden de hut voor ons alleen. Het zijn de betere avonden. Heerlijk met z’n tweeën op bank televisie kijken … en af en toe naar elkaar. Ze kuste mij, pakte haar beide handen en streek mijn haar strak naar achteren, mijn inhammen ontblotend. “Zal ik nog van je houden als je kaal bent?” Een schaterlach volgde.

Ik betaalde de kapper en liep rechtstreeks naar de drogisterij op de hoek. Hier moest ik iets aan doen. Ja, ik weet. Het is onomkeerbaar. Maar wellicht kan ik het vertragen. Al heb ik maar het idee dat het vertraagd wordt. Ik lees aandachtig de etiketten van verschillende shampoos. Ineens viel mijn oog op een fles … FOR MEN, STERK EN STEVIG – voor fijn/dunner wordend haar ! Dat ben ik, dacht ik. De achterkant van de flacon vertelde mijn dat de Andrélon for Men lijn speciaal afgestemd is op de wensen van de mannen en geeft een frisse mannelijke geur. Daarnaast verteld het dat deze shampoo onnodig haarverlies voorkomt. Dát wil ik. Een verademing en opluchting in 1 zucht. Gelukkig begreep er nog iemand dat er mannen zijn zoals ik en die mijn wensen hebben vertaald naar een shampoo.

Ik liep bij thuiskomst  naar boven, de badkamer in. Dit moest direct uitgeprobeerd worden. Ik kleedde me uit en draaide de kraan open. Ondertussen las ik het etiket nog eens. Al snel was de badkamer gevuld met stoom. Ik stapte onder de douche en was klaar om mijn haar in te shampooën. Ik doseerde wat shampoo op mijn hand. GODVER! PAARSE SHAMPOO. Ik ben allergisch voor paars-roze-lila achtige wijvenkleuren.

“E., ik  moet je wat vragen. Zou jij nog van mij kunnen houden als ik kaal ben?”